COGITO ergo sum Форуми COGITO ergo sum
МИСЛЯ - следователно съществувам

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
чатsite    чат чат   ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Инвестирах от времето си
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    COGITO ergo sum Форуми -> `2x&3x` - млади учени и преподаватели от всички страни - присъединявайте се ;)
Предишната тема :: Следващата тема  

Необходима ли е повече прозрачност в разпределението на парите за наука в България?
да
100%
 100%  [ 7 ]
не
0%
 0%  [ 0 ]
Общо гласове : 7

Автор Съобщение
niki
..:БеБо:.

Местожителство: София

МнениеПуснато на: 02.09.2007 18:40    Заглавие: Инвестирах от времето си Отговорете с цитат

да се запозная с вашата инициатива и да реагирам. Ваш ред е да върнете жеста.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Prometheus
..:ДетЕто на Мама:..

МнениеПуснато на: 02.09.2007 19:29    Заглавие: Отговорете с цитат

Много рискова инвестиция, г-н Горчилов... Никой не е длъжен да отговаря на откровени провокации. Колко от т.нар "предприемачи" в България са в състояние да отговорят положително на т. 10? И ако отговорят, кой ще им повярва? Получава се quod liced bovi, non liced iovi.

Но основният проблем не е тук. За какви ни смятате, г-н Горчилов? Мислите ли, че имаме илюзията, че с акция като тази на 04.09.07 науката в България ще получи нещо. Замислете се.

Г-н Горчилов, всичко в света се променя. Животът е баланс върху ръба на острието. Малка промяна в параметрите и условията не са същите като преди. Само преди някакви си десетина дни цял град беше "измит" от картата в Разградско... "Благо" ли е да не се удавиш? Ще ви има ли утре или не? Сбогом, г-н Горчилов, и благодаря за рибата Усмивка
niki

МнениеПуснато на: 02.09.2007 21:56    Заглавие: Отговорете с цитат

Prometheus написа:
Много рискова инвестиция, г-н Горчилов... Никой не е длъжен да отговаря на откровени провокации. Колко от т.нар "предприемачи" в България са в състояние да отговорят положително на т. 10? И ако отговорят, кой ще им повярва? Получава се quod liced bovi, non liced iovi.

Признавам, че във въпрос номер 10 има известна доза провокация. И тя не е за да ви обидя. Тук по-скоро личи самокритичният ми стил: нека приемем, че всички по един или друг начин мамим държавата и да не й се сърдим, когато тя ни мами (онази поговорка за съчката в окото, нали се сещате)...

Освен това, ако се вгледате внимателно, всичките ми въпроси са да насоча вниманието на наистина мислещите представители на българската наука към конкретни действия. Ако си отговорите на поставените въпроси възможностите за РЕАЛНИ и РЕЗУЛТАТНИ действия ще ви ударят като мокър парцал.

Prometheus написа:
Но основният проблем не е тук. За какви ни смятате, г-н Горчилов?

Не ви смятам за нещо по-особено. Смятам, че Правилото на Парето важи и при вас - 20% от хората носят 80% от резултата. Другите 80% са непотребни търтеи, които пречат както на вас, така и на мен. Казвам го с цялата отговорност на син на ст.н.с. II ст. от БАН.

Prometheus написа:
Мислите ли, че имаме илюзията, че с акция като тази на 04.09.07 науката в България ще получи нещо. Замислете се.

Определено не вярвам да получите нещо. И точно тази демонстрация на непрактичност от българските учени е едно от нещата, които ме притеснява. Не случайно съм повдигнал въпрос номер 3.

Prometheus написа:
Г-н Горчилов, всичко в света се променя. Животът е баланс върху ръба на острието. Малка промяна в параметрите и условията не са същите като преди.

Именно. 20% се емват и изчистват останалите 80%. И, нито аз, нито държавата ви трябваме в случая. Пък после резултатите ще бъдат очевидни и АЗ лично ще искам да инвестирам, както в БАН, така и в университетите. Всъщност още преди да се сетя, вече ще сте дошли при мен с идея за рационализация, която няма да мога да откажа.

Prometheus написа:
Сбогом, г-н Горчилов, и благодаря за рибата Усмивка

Дали това е най-конструктивния метод за водене на диалог? Ако бях по-невъзпитан, щях да предположа на всеослушание, че се нуждаете от adult supervision.

В резюме, за мен ситуацията изглежда така:
Българската наука е пробита кофа, което наистина я прави "рискова инвестиция".

Знаете ли, ситуацията с вас много ми напомня един словесен двубой, който проведох с директора на известен театър преди много години. За радост театрите намериха верния път и напоследък не съм ги чувал да се оплакват. Не че държавата се е спретнала да им помогне, ами явно си спомниха приказката за неволята. Вие млади учени-литератори нямате ли? :-)

Искрено ви пожелавам успех в науката.

Последната промяна е направена от niki на 03.09.2007 02:37; мнението е било променяно общо 2 пъти
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Prometheus

МнениеПуснато на: 02.09.2007 22:50    Заглавие: 2 niki Отговорете с цитат

Смешен е начинът по който се отъждествявате с цялото общество:

niki написа:
Именно. 20% се емват и изчистват останалите 80%. И, нито аз, нито държавата ви трябва в случая. Пък после резултатите ще бъдат очевидни и АЗ лично ще искам инвестирам, както в БАН, така и в университетите. Всъщност още преди да се сетя, вече ще сте дошли при мен с идея за рационализация, която няма да мога да откажа.

Вашето желание или нежелание да инвестирате някъде не е в състояние да замени една цялостна държавна политика. Държавата е нещо повече от вас и даже от група хора като вас. И кой сте вие, че да окачествявате някого задочно като търтей?

Цитат:
... Ако си отговорите на поставените въпроси възможностите за РЕАЛНИ и РЕЗУЛТАТНИ действия ще ви ударят като мокър парцал.

Всяко нещо с времето си. Времето ще покаже до колко са правилни действията ни и до какви резултати ще доведат. Най-малкото, науката няма да си тръгне от България без да каже "довиждане" така, че да я чуят.
LORD VADER
МАШИНИСТ
МАШИНИСТ

Местожителство: ПТП-Пловдив

МнениеПуснато на: 02.09.2007 22:59    Заглавие: Отговорете с цитат

Aз гласувах със "ДА" по 1 единствена причина, и тя е че аз лично не съм чул изобщо да се спомене за даването на пари за научни цели и т.н.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
niki

МнениеПуснато на: 03.09.2007 02:07    Заглавие: Re: 2 niki Отговорете с цитат

Prometheus написа:
Вашето желание или нежелание да инвестирате някъде не е в състояние да замени една цялостна държавна политика.

Разбирането, че икономическите интереси на бизнеса са по-маловажни от държавната политика е реминисценция от една друга епоха. Вярвам, че МЛАДИТЕ български учени трябва да градят българската наука спрямо СЪВРЕМЕННИТЕ реалности, инак рискуват да останат самотни и неразбрани. И за да ви спестя време за подготовка на отговорите за мен, вложих лично допълнителни усилия, за да открия и споделя с вас факта, че в държавите от ОИСР 2/3 от парите за наука идват от бизнеса, а други 20% от университетите (които често не са държавни).

Prometheus написа:
Държавата е нещо повече от вас и даже от група хора като вас.

Не господине, точно с това не се съгласявам и тук е една от основните ни разлики. Ако аз защитавах науката (и сигурно ще го направя един ден, стига да спрете да ми пречите толкова усърдно) няма да седя и да чакам царя/Бойко/Волен/сините/червените/Арменския поп, който е нещо повече от мен, да реши проблема. Вместо това ще си запретна ръкавите да го реша както намеря за добре. Съобразявайки се с Големия брат и въпреки него. Няма да се повтарям за неволята...

Prometheus написа:
И кой сте вие, че да окачествявате някого задочно като търтей?

По принцип не бих отговорил на подобен въпрос, зададен от човек, който дори не смее да застане зад собсвеното си име, но в интерес на другите посетители в този форум и от уважение към тях ще го направя. Науката и доброто възпитание преди всичко... :-)

Аз съм един безпристрастен (разбирай не съм пристрастен нито към науката, нито към държавните институции) наблюдател на вашата акция, от една страна и ваш спонсор, от друга. Пишете отворено писмо адресирано до мен (там пише "ГРАЖДАНИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ,", или като не сме "УВАЖАЕМИ" означава да си мълчим?), аз ви отговарям. Задавам конкретни въпроси, които ще ми помогнат да ви помога да канализирате усилията си във вярната посока. Вместо отговори получавам най-долнопробен flaming.

Prometheus написа:
Всяко нещо с времето си.

Надявам се ще дочакам отговори на повдигнатите въпроси. Особено държа на отговор по точки от 1 до 9.

Апропо, каква е вашата лична роля в тази инициатива? Доколко може да взимате отношение от името на въпросната организация и доколко изразявате частното си анонимно мнение? Нека поне ролите да са ясни.

Последната промяна е направена от niki на 03.09.2007 02:40; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
niki

МнениеПуснато на: 03.09.2007 02:23    Заглавие: Отговорете с цитат

LORD VADER написа:
Aз гласувах със "ДА" по 1 единствена причина, и тя е че аз лично не съм чул изобщо да се спомене за даването на пари за научни цели и т.н.

Извинявам се, но не разбрах!?

Ако искате да кажете, че не сте видели искане за пари в отвореното писмо, прочетете пак внимателно първи абзац. Без да съм специалист по масови комуникации ще ви кажа че в първия абзац се дава синтез на основната теза.

Ако съм ви разбрал погрешно, моля за извинение.
В.Антонов
Администратор :)

Местожителство: София, България

МнениеПуснато на: 03.09.2007 14:23    Заглавие: Отговорете с цитат

niki написа:
LORD VADER написа:

Извинявам се, но не разбрах!?

Ако искате да кажете, че не сте видели искане за пари в отвореното писмо, прочетете пак внимателно първи абзац. Без да съм специалист по масови комуникации ще ви кажа че в първия абзац се дава синтез на основната теза.

Ако съм ви разбрал погрешно, моля за извинение.

Както каза един колега, който си призна, че има меркантилно мислене, всичко опира до пари. Директно или индиректно.

Но може да се каже, че въпросът стои по следния начин. Пари има винаги начин да се спечелят. Въпросът опира в случая до държавна политика. В един от законите е обявено, че науката е приоритет на държавата. Обаче реални действия в това направление не виждам - поправете ме ако греша. За сметка на това виждам, че приоритетно финансиране получават държавната администрация и армията. Където и заплатите са доста по-високи. Въпросът е как точно тези хора са си заработили парите? Или по-точно какво повече са направили от научните работници? В тези области, особено в държавната администрация, стартовите заплати са добър стимул за започване на работа, за разлика от научните среди.

А в научните среди как ще бъде привлечен млад човек? С двеста лева заплата или 250 лева стипендия не става. Интересно е как тихомълком държавната стипендия за докторантура бе променена от 2.5 минимални работни заплати на 250 лева.

А сега и по въпроса как се заработват тези заплати. Няма какво да се лъжем - в България няма работеща иднустрия, от която да идват пари по договори. По-голямата част от бизнеса е заета с разпределение и преразпределение, малък е делът на производството. Лично на мен ми се е случвало голяма фирма да идва с поръчка и в последния момент, точно преди да сключат договора да се покрият. Без обяснение. Други откровено заявяват, че не се нуждаят от това, което науката може да им предложи. За съжаление повечето фирми са или бедни, а ако са богати са стиснати. Както каза министър Вълчев, за съжаление основната маса пари идват от държавата. Макар че по неизяснени причини същатата тази дъражва забрави да кандидатства за предприсъединителните фондове за развитие на науката. Румъния това не пропусна и веднага удвои заплатите. Същото нещо се случи тази година в Русия, догодина идва ново удвояване.

Ясно е, че без увеличаване на заплатите на учените не може. Но същевременно е необходима и реформа - да не се разбира само съкращения, както най-често става. Необходима е подходяща система за оценяване, за да останат тези, които си заработват заплатите. И понеже държвата остава нашия най-голям поръчител, необходимо е тя да си изгради приоритети по какви направления да работят учените - както в Ирландия. А когато има добре развита научна база, не закъсняват инвеститори във високотехнологични прозиводства. Например Нокиа откри завод в Румъния.
В.Антонов

МнениеПуснато на: 03.09.2007 14:36    Заглавие: Re: 2 niki Отговорете с цитат

niki написа:
Prometheus написа:
Вашето желание или нежелание да инвестирате някъде не е в състояние да замени една цялостна държавна политика.

Разбирането, че икономическите интереси на бизнеса са по-маловажни от държавната политика е реминисценция от една друга епоха. Вярвам, че МЛАДИТЕ български учени трябва да градят българската наука спрямо СЪВРЕМЕННИТЕ реалности, инак рискуват да останат самотни и неразбрани. И за да ви спестя време за подготовка на отговорите за мен, вложих лично допълнителни усилия, за да открия и споделя с вас факта, че в държавите от ОИСР 2/3 от парите за наука идват от бизнеса, а други 20% от университетите (които често не са държавни).

Истината е двояка. За да бъда разбран, ще кажа, че интерес на държавата е икономическото развитие, което се покрива с интересите на бизнеса, но по-важни от него са държавната сигурност и суверенитет, както и доброто функциониране на държавната машина. От друга страна и бизнесът не може да функционира добре в слаба държава. В пазарната икономика държавата определя правилата и се грижи те да бъдат спазвани. Това е политиката. И съответно чрез различни мерки може да стимулира развитието на икономиката в определени насоки. Дотук в България има стимулиране на (по-точно безхаберие към) голямо строителство. Интересно е, че статут на инвеститори първи клас се дава на фирми, строящи търговски центрове, хотели, голф игрища... Нищо за тези, които искат да се занимават с производство.

niki написа:
Prometheus написа:
Държавата е нещо повече от вас и даже от група хора като вас.

Не господине, точно с това не се съгласявам и тук е една от основните ни разлики. Ако аз защитавах науката (и сигурно ще го направя един ден, стига да спрете да ми пречите толкова усърдно) няма да седя и да чакам царя/Бойко/Волен/сините/червените/Арменския поп, който е нещо повече от мен, да реши проблема. Вместо това ще си запретна ръкавите да го реша както намеря за добре. Съобразявайки се с Големия брат и въпреки него. Няма да се повтарям за неволята...

Дъражвата определя правилата. И те трябва да бъдат избрани подходящо. И ако са в полза на учените, това ще е добре за всички. Не става дума за големи заплати и беразборно наливане на пари, а за инвестиции, които ще се възвърнат многократно. С прости думи, искаме подходящи условия, за да може да развиваме научна дейност, която ще е от полза за цялото общество. Какво и как, трябва да орпеделят тези, които ще ни финасират - бизнеса и държавата. Съответно и ние имаме някои идеи, но за тях - на някое друго място.
Ирис
Калпазанка
Калпазанка

МнениеПуснато на: 04.09.2007 22:56    Заглавие: Отговорете с цитат

Интересно сте задали въпроса на анкетата, г-н Горчилов! Усмивка
И на мен ми се е искала прозрачност за парите на разни от "бизнеса", но не съм се занимавала с подобни клюкарски истории. Така зададен въпросът Ви, подсказва отговор, неприятен за българската наука. И Вие, макар да споделяте, че не сте занимавали с комуикации, все пак ви иде отвътре явно, за което имате моите адмирации.
Не знам защо сте решили, че точно Вие сте адресът на тази кампания на младите учени в България. Явно и от ПР разбирате и скоро ще Ви гледаме по телевизията. Няма лошо Усмивка Стига да си довършите работата като хората.
Не ми стана ясно защо сте скочили така срещу младите учени в България (освен пр-ската Ви кампания). Никой не иска Вашите пари в крайна сметка. Въпросът стои по-мащабно. Става дума за образованието на младото поколение. А никой, включително и Вие, от това, което прочетох, не показвате уважение към хората на науката. Не се сърдете тогава, че децата ви ще излизат неграмотни от училище, ав университета ще зубрят и ще получават отлични оценки по този унизителен начин.
Предполагам сте чели/видели резултатите от социологическо проучване, според което младите в България не знаят кой е Дарвин, смятат, че Втората световна война е била между САЩ и Русия (щото дори не знаят какво е СССР), но за сметка на това знаят кой е Азис.
Е, тук иде ролята на учените в университетите да поправят това незнание. Евентуално, ако успеят с много усилия, и без да пресмятат заплатата си.
Кофти ви е пр-ската кампания, честно!
Кога ще ви гледаме в някой сутрешен блок?
caliostro
катинарец
катинарец

МнениеПуснато на: 05.09.2007 23:22    Заглавие: bg синдром Отговорете с цитат

прегледах по диагонал темата с въпросите и точките

срешнах странни думи

топлофикация, цигари без бандероли ,ддс,рушвети .......

такива неща не чета
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vpopov

МнениеПуснато на: 29.09.2007 01:52    Заглавие: опит за отговор Отговорете с цитат

Уважаеми г-н Горчилков,
Съжалявам, че вече не съм във възрастта 2х&3х, но не мисля, че това ще повлияе на смисъла на съобщението ми.
Ще се опитам да отговоря сериозно на някои от въпросите Ви:
1.Реално измеримите блага за обществото, които носи науката се проявяват в общото ниво на интелигентност на нацията. Не знам как да предложа да я мерим, но не се съмнявам, че и Вие чувствате тенденцията и тя едва ли Ви радва. Социалното подпомагане на хора, които трудно могат да намерят друга реализация не винаги е нещо лошо - надали бихме спечелили, ако всички хора със способности в областта на математиката, например, трябваше да търсят реализация, да кажем, като счетоводители, а не научни работници. Предполагам, че имате предвид баласта - тези, които за нищо не стават. Такива има навсякъде, разходите за тях в други области, където заплащането те си го определят сами, а "екстрите" им източват държавния бюджет би трябвало да безпокоят всеки от нас повече. А иначе, за да има единици водещи учени, те трябва да стъпват върху пирамида от сътрудници, които, без да правят велики открития, захранват с необходимите резултати тези, които насочват и интерпретират изследванията. Ако тези големи умове трябваше сами да си правят всичко, определено нямаше да имат време за правят това, което могат най добре. За Ваше сведение в БАН 70% от бюджетната субсидия е за заплати/колкото и ниски да са те/ и 30% за издръжка - ток, отопление, комуникации и др. подобни. Международните договори са тези, които позволяват да се купува апаратура, командироване, че и заплащане на публикации /реномираните списания иска да им се заплаща публикуването на страница./
2. Ползата за обществото от науката се измерва с публикациите - т.е. направеното публично достъпно ново знание. Цитиранията пък показват доколко актуални за момента са изследванията /има примери, когато интереса в дадена област се засилва след доста години/ И двата варианта на отговор, които давате във въпроса си се отнасят не за науката, а за техниката. Няма такова понятие - приходи от фундаментални изследвания, но това не е станало основание за прекратяването им в нито една страна с развита цивилизация - вече векове наред. Предположението, че ползата за обществото може за се измерва с титли си е емоционална провокация, която не заслужава коментар.
3. Статистиката, която желаете да Ви бъде представена досега не е могла да се състави никъде по света. Затова и съществува понятието "ненормиран работен ден". Немалко интересни идеи се появяват на кафе с колеги (лично аз предпочитам други напитки, но тук не е място за реклама:-), а обмислянето им може да става даже и нощем в леглото - е, ако не става дума за младоженци:-) Писането на писма в споменатия от Вас стил не е свойственно за работещите в науката - това често си личи и по недоброто поднасяне на материала - но се налага да се научим да го правим, поне засега, като алтернатива на по-драстични действия.
4. По т. 1 и 2 вместо да преразказвам, Ви давам сайта на БАН: www.bas.bg В ежегодните отчети се дава доста подробна статистика.
по т. 3 мога да кажа, че имам действаща апаратура, която струва над 3 пъти по-малко, отколкото, ако е закупим готова. И нищо чудно - поради липса на средства в Института се наложи да търся такива от роднини - как да не съм икономичен. По т 4. По брой публикации в рецензируеми международни научни списания на вложено в науката евро България вече е на първо място място в света - преди една година изпреварихме Румъния. За съжаление, това е срамна класация, защото отразява нищетата в която работят - и публикуват приемани от световни експерти резултати - българските учени.
И, моля Ви, не употребявайте напразно думата "открития". Те са рядкост в науката, по-правилно е да говорим за приноси.
5, 6, 7, 8 и 9 въпроси имат отговори в споменатия вече отчет на сайта на БАН, за ВУЗ нямам данни. Добре е да се сравнят нашите постижения с тези на развитите страни, но на вложено евро, долар, лев - каквото си изберем. Нали така се оценява ефективността?
10. В бюджетните организации, данъците се плащат сигурно най-изрядно от всички други данъкоплатци, нито аз, нито близките ми сме крали нещо; купих си компютър без ДДС - това е така. Не от Вас, разбира се:-) Икономисах половин заплата. Сигурно това е причината да няма пари за наука...

В заключение искам да преразкажа накратко един пост от форум, който забравих къде намерих и моля за извинение автора, че не мога да го цитирам, но мисля, че е доста убедителен:
Ние участваме в рали Париж-Дакар с "Вартбург". Имаме проблеми с класирането. Шефовете на екипа строго изискват - вие спечелете 1-2 пъти купата, така ще докажете, че са обосновани претенциите ви за "Ферари".
В скоро време наистина ще изгоним всички способни хора от науката /от България/ за да изхранват семействата си и тогава доста хора със злорадство ще констатират - "гледате ли, аз ви казвах, че там са /останали/ само некадърници". Не мисля, че и Вие искате това.
Върнете се в началото
zlobarcheto

МнениеПуснато на: 02.10.2007 19:07    Заглавие: пейства това от другия блог Отговорете с цитат

Винаги ми става мноого забавно , когато се говори за преразрпределение на средства. Защото преди него е необходимо начално получаване на средства. Ще дам прост пример: трябва да си купите хляб и мляко. те струват общо 1.50 по минимални разценки. Бюджетът Ви е 1.20. Откъдето и да го сучете, все не можете да си купите двата продукта. Затова си купувате хляб и кътате останалите 40 ст. За какво да ги употребим, все пак?В тъпите случаи си купувате дъвка, а в по-умните минерална вода. Такава е горе долу ситуацията в университетите и БАН. Пред това да финансира научни конференции университетът избира да плати парното в Студентски град и пр. Проектите са някакво решение, но тук идва неудобния въпрос-ако унитата ще се самоиздържат, защо министерството и парламентът не пуснат желязната хватка около тях и не ги освободят от безмислените изисквания за брой перподаватели студенти в специалност, разпределение на места в държавната поръчка и пр.
С други думи, работата е проста . ние не сме Русия и Бразилия, които освен картофи, респективно банани имат и ценни природни ресурси-желязо, иамамнти. българия няма друг ресурс освен човешкия си капитал. Въпросът е -държавата иска ли да го развива или не?
Защото има и друга алтернатива-всеки от участниците в този блог е пребивавал някъде в рамките на ЕС и знае че там места за чистачи на кенефи, миячи на чинии и пр. Ентелектуални дейности работни честа има и ще има. това ли е целта на нашата велика страна?
Върнете се в началото
Jason
Преподобен
Преподобен

МнениеПуснато на: 03.10.2007 11:02    Заглавие: Отговорете с цитат

Добре казано – България има човешкия ресурс!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя Yahoo Messenger MSN Messenger
В.Антонов

МнениеПуснато на: 03.10.2007 12:17    Заглавие: Отговорете с цитат

По-правилните думи са - България все още има човешки ресурс. Защото качеството му постоянно спада и ако не се вземат мерки скоро и това няма да имаме. Дори и фирмите рядко влагат средства в образованието на персонала си, предпочитат кадрите да им дойдат наготово. За тяхна (и наша) беда желаните хора отиват в чужбина, а оттам не идва нищо подходящо.

Преразпределението на държавния бюджет е добра идея. За справка проверете средствата, които се отпускат за армията, полицията и администрацията. А и ми е интересно как все още никой не е казал публично какви са печалбите от въвеждането на плосък данък предвид факта, че много хора се осигуряват на доход под 400 лева, а точно там увеличението на данъчната тежест е най-високо.

Писанията на г-н Горчилов коментирах преди, но написаното от мен пропадна, а не ми се иска пак да повтарям. Освен това му написах въпроси, на които той все още не е отговорил. Но като чета написаното от него намерих немалко общо със спомените на Петко Славейков:

Цитат:
Аз се отбих нарочно в село Михалци, дето имах майчини си роднини, с намерение да опитам не ще ли би възможно някак да се установя за учител. [...] Чорбаджията, не му помня сега името, от очи за роднините ми стори да ме попита колко бих им взел да остана за тази зима (идущата) да им уча децата.
"Хиляда гроша -- рекох аз -- за една година и да ме хранят..."
"Че много искаш ти" -- каза той.
"Ний за цялу ляту -- прибави един друг от чорбаджийските мекерета -- плащами на гуйдарю да ни пасе гуедта и па ни му даваме повеке от двестя грошое, ем дя й то да си гуйдар, а дя й дада си даскал: гуйдарю цял ден оди да си пиче пу слънциту, тича подир гуедта, дъждо гу иди поняуга, а ти жа седиш у килията на сянка, няма дъж, няма вятър...

Някои хора просто не умират, продължават да се прераждат. Освен това в тази държава ако някой по някакъв начин е натрупал пари, то той се смята за по-знаещ от всеки друг. Ето и един цитат от "Бай Ганьо прави избори"

Цитат:
"ВЪЗВАНИЕ

КЪМ ИЗБИРАTЕЛИTЕ НА НАШАТА ОКОЛИЯ

Пред вид на голямата важност и значение, което предстоящите избори за народни представители имат за настоящето и бъдещето на нашето отечество, нашите граждани, на брой повече от 700 души, събрахме се днес в двора на училището в Парцал махлеси и като обсъдихме въпроса по кандидатурите на лицата за представители, останахме съгласни и единодушно решихме да препоръчаме на г. г. избирателите от нашата околия за народни представители съгражданите си:

Ганю Балкански, търговец, известен в цяла България.

Филю Гочоолу, търговец с капитал.

Танас Дочоолу, търговец с винена индустрия.

Именно същите тия лица, които и комитетът на Народната партия беше ви препоръчал с възванието си от 27 август на миналий месец.

Като обявяваме това наше единодушно решение на останалите г. г. избиратели от града и околията ни, които имат присърце доброто на Отечеството, материално подобрение на земеделеца, облекчение положението на данъкоплатеца, с една дума, интересите на нашата околия, приканваме ги да гласоподават в избора на 11-й того за горните трима наши съграждани, в които имаме пълно доверие, че те с достойнство ще представят страната ни в Народното събрание.

Г. г. Избиратели,

Представена ви е вече от няколко граждани една листа с имената на Никола Търновалията, Лулчо Докторов и Иваница Граматиков, лица не от Нашата среда, лица чужди за Нас, които нямат и не могат да имат Нашето доверие. Може би ще се явят и други, които да ви убеждават да гласувате за техни кандидати. Съветваме ви, г. г. избиратели, да не се мамите на хубавите им думи, и не се вдавайте на техните ласкания, и не вярвайте на разни пръскани от тях слухове и измислици за някакви си окръжни телеграми и прочее. Никола Търновалията е родом от гр. Търново и затова той от инат за бълхата изгаря юргана. Лулчо Докторов е цял-целеничък Задунайская Губерния, а Иваница Граматиков никой не го познава и nota bene, той е руски възпитаник, следователно предател на нашето мило Отечество.

Г. г. Избиратели,

Ний сме убедени, че горните лица, т. е. долните:

Ганю Балкански,

Филю Гочоолу,

Танас Дочоолу,

които имат пълна преданост и коленопреклонна вярност към ПРЕСТОЛА И ДИНАСТИЯТА НА НЕГОВО ЦАРСКО ВИСОЧЕСТВО ЛЮБИМИЙ НИ КНЯЗ ФЕРДИНАНД I-Й и които вярно ще поддържат днешното ни патриотическо правителство воглаве със сегашния президент-министър, ще спечелят вашето доверие."

Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    COGITO ergo sum Форуми -> `2x&3x` - млади учени и преподаватели от всички страни - присъединявайте се ;) Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети