COGITO ergo sum Форуми COGITO ergo sum
МИСЛЯ - следователно съществувам

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
чатsite    чат чат   ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Предложениe за подобряване на Управлението на БАН 3

Създайте нова тема   Напишете отговор    COGITO ergo sum Форуми -> `2x&3x` - млади учени и преподаватели от всички страни - присъединявайте се ;)
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Jason
Преподобен
Преподобен

Местожителство: София

МнениеПуснато на: 12.02.2008 17:47    Заглавие: Предложениe за подобряване на Управлението на БАН 3 Отговорете с цитат

В общото събрание на БАН да съществува квота от 15% за научни сътрудници, докторанти и специалисти-изследователи с право на глас.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя Yahoo Messenger MSN Messenger
schwarzrot
..:СупеР:..

Местожителство: денем/надвечер: 8-ми километър

МнениеПуснато на: 20.02.2008 00:28    Заглавие: защо точно 15%? Отговорете с цитат

Е добре, какво ще стане ако всеки институт, реши да изпрати по един такъв човек? Тогава 15-те процента ще бъдат надвишени, как ще бъде направено отсяването? Не е ли по-добре научните сътрудници, докторантите и специалист-изследователите да могат да бъдат избирани наравно с останалия научен персонал, т.е. да няма пречки ако в някой институт след гласуване решат да си изпратят докторантите в Общото събрание :-)
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
LAV
..:ДетЕто на Мама:..

МнениеПуснато на: 22.02.2008 14:22    Заглавие: ето какво мисля Отговорете с цитат

15% на квотен принцип за звената, където изобщо има млади учени. Не е добре да се избират наравно с другите, а да си имат отделна квота, защото в науката йерахическата структура не е случайна и си има основание да се спазва.
Освен това не е редно примерно докторант да бъде конкуренция на шефа си за място с глас в ОС на БАН, нали така? За да няма колизия, и все пак да са демократично представени и младите учени, е редно изборът им да е отделен.
Защо точно 15% - може и друг процент да е. Не е редно естествено с малкия си опит те да имат болшинство в гласовете, но 15% или 10% все пак им дава възможност за решаващ глас в случай на проблем.
Върнете се в началото
schwarzrot

Местожителство: денем/надвечер: 8-ми километър

МнениеПуснато на: 23.02.2008 22:20    Заглавие: е да, ама ... Отговорете с цитат

аз не знам дали йерархията в науката трябва да бъде пренасяна и в Общото събрание. Значи, или ще говорим за "общо" събрание или то трябва да бъде преименувано на събрание на "старшите н.с.-та и останалите висшестоящи". Нека вземем най-пресния пример: гласуваната промяна в устава почетните членове да могат да заемат без ограничения административни длъжности- това си е чиста злоупотреба с йерархия.
Освен това се чудя дали за промени в устава да не се иска "референдум" и да не се оставя Общото събрание да си приема каквото си иска.
Върнете се в началото
LAV

МнениеПуснато на: 24.02.2008 23:48    Заглавие: Отговорете с цитат

Да, вярно. Има резон в това, което казвате. Трябва да го премислим.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    COGITO ergo sum Форуми -> `2x&3x` - млади учени и преподаватели от всички страни - присъединявайте се ;) Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети